Nytt antennestyringssystem 2024

Status pr. september

26.09.24

60 koakskabler er nå produsert, testet og installert i det ene skapet for antennestyringssystemet. I det samme skapet skal det også installeres seks retningskoblere. LA1CO Bjørn Olav er i gang med å produsere disse.

Senere skal det også monteres kunstlaster, seks i tallet. Ute skal det monteres skap for inntak av antennekabler (koakser og styring).


Produksjon av patchkabler

28.8.24

Neste onsdag kan vi begynne å lage koakser til det nye antennestyringssystemet. Det er 15 relebokser med 12 koakskontakter på hver, så det blir ganske mange koakser som skal lages til med ferrit, merking og plugger. Den som kommer på onsdag får vite mer om systemet, som blir det mest moderne i sitt slag i Norge.

Bildet: I skapet dekker releboksene en vegg. Med koakser skal releboksene kobles sammen.


Felles innsats for Norges mest moderne antennestyring

7.5.2024

Seks operatørplasser, ti antenner. Hver operatørplass skal kunne velge hvilken som helst ledig antenne og kjøre uten å forstyrre de
andre som kjører samtidig. Du skal kunne retningsstyre antennen du bruker, samme hvor du sitter. Alt styres på PC via nettet.

– Dette er det ingen amatørstasjoner i Norge som har, sa LA3PNA Thomas Snare Knutsen i sitt foredrag på maidagen. Det nærmeste han hadde funnet var en stasjon i USA. LA4C-medlem Thomas er utvikleren i antennestyringsprosjektet. Målet er å ha systemet klar til bruk til høstens store contest i slutten av oktober, og forhåpentligvis til JOTA med speiderne uka før.
Prosjektet innebærer et betydelig arbeid. 15 relekort, hver med 12 koakskontakter og like mange releer, er godt på vei produsert. De skal gjøres ferdige før de settes i bokser, en ikke ubetydelig jobb med skrujern.
Effektmeter skal produseres og retningskoblere bygges. Effektmeteret bruker ca 1mW for å måle effekt. Nøyaktigheten er 3 prosent, noe bedre enn Bird-instrumentet, som har vært det beste så langt.

Printkortene er klare og deler kjøpt inn. Til nå har det vært noen få som har gjort arbeidet. Det trengs flere.
Systemet skal monteres i et av dataskapene som står i stua på Holmen. Relekortene skal kobles sammen med koakser. Dette er målsøm, og hver koaks skal ha riktig lengde, ferrit i hver ende og påsatt nummer, pluss plugger, selvfølgelig. Alt dette trengs det folk til å gjøre. Det betyr mye felles innsats for felles mål framover. Systemet er innrettet slik at det avviser sending og lar signalet gå til en kunstlast når standbølgeforholdet er for høyt.
Det skal også legge til rette for at man kan ta med en eldre radio og benytte seg av antennene på Holmen, men ikke utenom
antennestyringssystemet.
I sitt foredrag kastet Thomas en hanske til LA4C: – Hva slags stasjon er det vi vil ha? En DXstasjon, en gruppestasjon eller en conteststasjon? Vi må regne med kompromisser, sa han.