Dugnad 2024


26.09.24

Gjennomslag

I dag fikk vi to hull i betongveggen. Nå kan vi begynne å bygge shack.

Med Glenn Helge Bårdsen som bas og LA6GKA Jan Ove som medhjelper gikk det både fort og greit å lage hull i veggen. Koakser og styrekabler fra antennene våre skal gå inn gjennom hullene via et vanntett skap i rustfritt stål. Derfra skal kablene gå inn i det ene antennestyringsskapet.

Nå kan arbeidet med golvet begynne. Så skal det bygges vegger og ytterdøra skiftes. Ny himling skal på plass, og innimellom er det en del elektrikerarbeid å gjøre.


Snart klar for bred dugnadsinnsats i den nye shacken

28.8.24

Etterspørselen etter dugnadsinnsats har vært liten i shackprosjektet i sommer. Men nå er det snart klart for bred innsats. Nå er det dagen før vi får montert nytt vindu i nord. Siden kommer også ny ytterdør. Sprekker i mur er tettet. Det skal bores nye hull til å ta inn koakser gjennom, og så skal det legges membran på golvet, slik at det er vanntett (og skrukketroll-tett). Når det er gjort, kan arbeidet med å legge nytt golv begynne. Det skal legges lekter med isolasjon mellom. Oppå det skal det legges golvplater.

Nakne vegger i shacken: Vegger og golv er bar betong. Nytt vindu i nord kommer torsdag 29.8. Så kan oppbyggingen av den nye shacken begynne. Bildet er tatt tirsdag 27.8.

Foto: LA9RY

Den nye shacken får laminatgolv, på samme måte som den gamle. Siden skal veggene bygges, elektrisk opplegg monteres, og slik går det slag i slag.

Når er vi så ferdige til å ta shacken i bruk? På styremøtet 27. august ble det lagt fram en framdriftsplan som går ut på at rommet er ferdig i andre halvdel av november. Med stor innsats fra alle parter er det mulig å bli ferdig tidligere. Et mål har vært å bli ferdig til CQ WW SSB-contesten siste helg i oktober. Det er fortsatt håp om at dette lar seg gjøre. Vi får stå på, så ser vi.


Forsikringen dekker ikke maur og lekkasjer

5.7.24

LA4C får ikke noe fra forsikringsselskapet etter at det ble oppdaget maur, lekkasjer og råteskader. Håpet var at forsikringen kunne dekke skade av maur. Svaret kom raskt. Vi får ikke naturskadeerstatning for skade som skyldes maur. Forsikringen dekker heller ikke skade som skyldes vann som trenger inn i bygningen på annen måte enn fra terreng eller grunn. Takstmannen foreslår i sin rapport skifte av vinduer, både i vest (allerede skiftet) og i nord. Vinduene har stått siden huset var nytt, ca 1991. Videre foreslår takstmannen at gjennomgående sprekker i betongen tettes.

Til reparasjon av shacken er det budsjettert med 35.000 kroner. Da hadde vi hatt skifte av vest-vinduene i tankene. Styret er innstilt på å gjøre en skikkelig renovering og prioriterer en god totaløkonomi framfor å holde et trangt budsjett.

Råte: Vann har lekket inn i veggen mot vest. Slik så det ut da innerveggen var revet. Foto: LA2JLA

Å vente med å skifte nordvinduet kunne bety nye lekkasjer og nytt prosjekt om få år. For å ta hele jobben, har styret derfor vedtatt betydelig økning av renoveringsposten. Merutgiften tas av kapitalen.


Mye maur og sprekker og lekkasjer i muren

27.6.24

Vi fant maur i veggen i shacken da vi skulle skifte vindu i vest. Egentlig skulle det bare settes inn nytt vindu, men snekkeren ga beskjed om at det var så mye skadedyr at panel og isolasjon måtte rives. Nå er vinduet kommet på plass. Isolasjon og maur er ryddet ut, og vi har fått faglige råd om å ta en full renovering av rommet.

Utryddet: Slik så det ut før vinduet i vest ble skiftet. Store mengder maur bodde i isolasjonen, som var
både fuktig og muggen. Flere lekkasjer fra sprekker i veggen kom også til syne (til høyre). Foto: LA2JLA

Noe av fuktigheten kommer fra lekkasjer gjennom sprekker i ytterveggen tre steder i rommet.

Maur har vi merket før, og skrukketroll på golvet kjenner vi alle til. Men hvor fuktig det var, så vi ikke før vi åpnet veggen. Nå må vi gjøre en grundig jobb for å få shacken tørr og tett.

Arbeidet med shacken blir dermed mer omfattende enn planlagt. Det betyr også at det blir dyrere i tillegg til at det blir mer arbeid, og mer behov for dugnadsinnsats, sier LA2JLA Per Olav, som samordner arbeidet med shacken. Å lukke øynene for tilstanden og bare gjennomføre prosjektet slik det først var tenkt, ville være å skyve åpenbare problemer foran seg. Derfor må vi finne en løsning og få gjort jobben skikkelig når vi først er i gang.

Shacken var det første som ble bygd på Holmen. Den er ikke blitt pusset opp siden den var ny.

Dette betyr at vi har mange dugnadsprosjekter framover.

Her er lista. De som er nevnt som ansvarlige sørger for at det er framdrift i arbeidet. Ta kontakt med dem om du vil gjøre en innsats.

  • Skifte vindu i shacken. Ansvarlig: Harald-Andreas LB2FJ
  • Skifte rotor på 15m antennen. Ansvarlig: Bjørn LA6SFA
  • Reparere mur på nordsiden. Ansvarlig: Kjell Ivar LA6ZP
  • Oppussing av shacken. Ansvarlig: Per Olav LA2JLA. Vara: Harald-Andreas LB2FJ
  • Antennestyringssystem. Prosjektgruppe: Paul LA6IN, Steen Erik LA5GOA, LA2JLA Per Olav, Thomas LA3PNA, Knut LA9RY

Shacken er stengt for oppussing – nå kan dugnaden begynne

31.5.2024

Rent bord: Siste onsdag i mai ble shacken ryddet for radioutstyr. Styret gjorde jobben. Her er Roger
LA9XTA og Paul LA6IN i sving før gardiner og persienner ble tatt ned. Foto: LA9RY

Ikke siden huset var nytt har shacken blitt pusset opp. I sommer skal det skje. Skrukketroll skal nå nektes adgang ved at vi tetter mellom såle og ringmur. Det vil si at golvet må tas opp. Det er besluttet at det skal legges nytt laminatgolv. Brystpanelet på veggen skal byttes med plater, og taket skal males før det settes opp nye LED-armaturer. Før dette kan skje, skal vinduet i vest skiftes.

Etter at nytt vindu er satt inn, skal det innredes med fire operatørplasser, to grupper på to, plassert ansikt mot ansikt.
Planen er å bli ferdig innen august. Arbeidet gjør seg ikke selv,
så det trengs en betydelig dugnadsinnsats. I byggeperioden blir shacken stengt. I stua er det snaut med plassen når alt fra
shacken skal lagres der. Dessuten hjelper det oss til å konsentrere oss om å bli ferdig med ominnredningen til rett tid.


Slik blir den nye shacken

1.4.2024

Det nye antennestyringssystemet, båndpassfiltre og PA-trinn får plass i to stålskap. Det første som skjer er etter planen at alt flyttes ut av shacken like etter maidagen. Vinduer mot vest skal så skiftes, og det skal repareres betong rundt vinduene mot nord. Så følger en travel sommer med innredningsarbeid og rikelig anledning til å gjøre dugnadsarbeid.

Planene for ny shack blir klarere og klarere. Dette er nyeste versjon av møbleringsplanen.


Ny shack til 1. august

1.3.2024

Lenge har det vært åpent for innspill om hvordan den nye shacken skal møbleres. Nå har alle innspill endt opp med en endelig plan, og nå starter snart arbeidet med å sette den i verk. Etter framdriftsplanen som ble behandlet i styret 29. februar skal den nye shacken være klar til bruk i begynnelsen av august. Siden inventaret må settes i stua mens arbeidet pågår, starter ikke rivingen av dagens shack før vi har hatt maidag på Holmen. Først skal betongen rundt vinduene repareres. I neste omgang skal det skiftes vinduer. Så går det slag i slag. Det blir rikelig anledning til å være med på dugnader i løpet av sommeren. Samtidig med at shacken blir ny, håper vi å få ferdig det nye antennestyringssystemet som gjør det mulig å styre antennevender og rotorer via nettet. Også det byr på rikelig anledning til å bli med på dugnad.