Arquebus

Kodenavnet Arquebus ble brukt om radiovirksomheten til Sverre K. Andersen, en av den norske motstandsbevegelsen sine radiosendere under andre verdenskrig. Den originale radiosenderen til «Arquebus» er utstilt ved Arquebus krigshistorisk museum i Tysvær. 

Arquebus-rapport

Rapporten om Arquebusradioen kan nå fås kjøpt. Rapporten er en fullstendig dokumentasjon av prosjektet som LA3PNA Thomas, LA5GOA Steen-Erik og LA6IN Paul gjennomførte i samarbeid med Haugalandsmuseene. De bygde en fungerende kopi av radioen som agenten Arquebus brukte under 2. verdenskrig. Rapporten er på godt og vel 50 sider i A5-format, pluss tegninger.

Rapporten koster kr 200 der halvparten av summen går til LA4C.

Kontakt: haugalandgruppen@nrrl.no eller LA9RY Knut på tlf. 95052880

15. desember 2022

Kodenavnet ARQUEBUS ble brukt om en av den norske motstandsbevegelsen sine radiosendere under andre verdenskrig.
Foto: Arquebus krigshistorisk museum

Arquebus-senderen på kulturnatt

22. oktober var det 80 år siden Aquebussenderen kom på lufta. LA6IN Paul, LA3PNA Thomas og LA5GOA Steen Erik har i ett år arbeidet med å lage en kopi av senderen som Sverre K. Andersen brukte under krigen for å holde kontakt med London. Senderen er klar, og den fungerer. LA6IN brukte den fra hytta på Bjoa under torsdagsscheden den 6. oktober med LA1QAA og LA9RY.

Under kulturnatt på Karmsund Folkemuseum i Haugesund 22. oktober fortalte LA6IN om prosjektet. Paul fortalte også om prosjektet på medlemsmøtet i LA4C onsdag 5. oktober. Fra observasjoner av den originale senderen på Arquebus-museet har han, LA5GOA og LA2PNA laget fullstendig sett med tegninger, både diagram, ledningsføringer og chassis. Det har gått med rundt 1200 timer bare på tegnearbeidet.

25. oktober 2022


Arquebus-senderen – den eneste

De som har levd en stund kjenner historien om Sverre K. Andersen, aktiv agent under krigen med radiosender på Eikås på Bjoa. Hovedradioen hans, en Early type III, suitcase set finnes i dag på Arquebus-museet i Førresfjorden. Dette er den eneste radioen av dette slaget som er bevart. All teknisk dokumentasjon ble makulert etter krigen

Nå håper vi å få gjøre en jobb med å dokumentere radioen. Vi håper at museet gir tillatelse, sier LA6IN Paul.

Radioen har en refleksmottaker. Det vil si at den bruker høyfrekvensdelen som lavfrekvens-del, noe som var aktuelt under krigen, da det var vanskelig å få tak i radiorør.

28. mai 2021

Les mer og se flere bilder på Arquebus krigshistorisk museum og Digitalt Museum.