Sikkerhetssamband for roverspeidere på landsleir i Etne

I februar 2023 spurte Norges KFUK/KFUMs roverspeidere om vi kunne hjelpe dem med sikkerhetssamband under landsleiren på Frette i Etne kommune 1.- 8. juli. Det var planlagt to haiker, en fjellhaik og en kanohaik. Speiderne hadde ikke samband som kunne dekke hele haiken. Vi fikk tilsendt oversikt over løypa og spørsmål om noen kunne lage et dekningskart på VHF som kunne brukes i området. Vi fikk lagd et dekningskart, og de ville utfra dette ha hjelp av oss.

Rutene for fjellhaiken og kanohaiken (klikk for full størrelse)
Dekningskart (klkk for full størrelse)

Sambandstjenesten i LA4C tok på seg oppdraget og lånte inn repeater og 12 radioer fra Røde Kors lokalt, da vi ikke har nok radioer selv til dette formålet. LA1AUA Morten og LA2JLA Per Olav reiste inn til leirområdet søndag 2. juli og så på forholdene. Det var ikke helt som vi hadde sett for oss på kartet. Terrenget var brattere enn vi trodde.

Vi tok en runde rundt i Frette-bygda og snakket med noen som bor der inne for å få vite hvor det var enklest å komme seg opp på en topp som vi hadde brukt som utgangspunkt. Det viste seg å være svært vanskelig. Vi så en mast med mobilantenner på og tenkte at der må det kunne være mulig å komme seg opp. Da måtte vi tilbake og bort til bensinstasjonen på Tjelmeland (Kyrping). Der traff vi en bonde som eide området vi hadde sett oss ut, og vi fikk kjøre på en ny traktorvei han hadde laget, slik at vi kom oss opp i høyden (520 moh). Heldigvis hadde vi med oss ATV, så det gikk helt fint.

LA1AUA Morten med repeaterutstyret

Vi monterte repeater, antenne, solcelle og batteri på en høyde ikke så langt fra stien.

Etter at repeateren var satt opp, tok vi en dekningssjekk i området. Det gikk helt greit med en liten håndholdt radio med liten antenne inne i bilen, i hele området hvor det var vei. Godkjent. 😊

Antennen ble plassert på en glassfibermast

Speiderne v/ sambandsleder/beredskapsleder ble orientert om plassering og dekning. Vi hadde tidligere antydet at det ifølge dekningskartet kunne være litt spredt dekning helt innerst mot Blomstølen. Haiken startet onsdag morgen, og som ventet var det litt av og på akkurat i ytterkant av området. Speiderne var strålende fornøyd med opplegget og sambandet for haiken. Søndag 9/7 ble det tur inn igjen til Frette for å plukke ned utstyr og hente inn radioer. Strålende fint vær med 26 grader og vindstille.

Det vi lærte av denne turen er at terrenget ikke ser likt ut i terrenget som på kartet og at 100 Ah batteri blir for stort og tungt å bære på i terrenget.

SBSV-N ved LA2JLA og LA1AUA

Flere bilder fra oppdraget i Etne

(klikk for større bilder)